Friday, 15 February 2013


Kesalahan-kesalahan post sebelum ini
Dan seterusnya aku membaca, Allah telah senaraikan 5 perkara yang harus ada untuk menyempurnakan iman :-

1.     Sabar – Dalam menyempurnakan iman ini pelbagai dugaan yang harus di tempuh, dan KEMAHUAN DI SETIAP DOA KADANAG-KADANG TIDAK DIPERCEPATKAN MAKBUL OLEH ALLAH, dan kadang2 iman itu sendiri adalah ujian utk kita, klu kita jatuh, akan hancur lah iman kita..

2.     Jujur – dalam bahasa arabnya Siddiq yang bermaksud benar dan membenarkan..Stiap apa yang ada didalam pasti adalah sama diluar, seperti mana apa yang ada dalam hati kita, haruslah sama dengan percakapan kita..

3.     Amalkan perkara yang disuruh, tinggalkan perkara dilarang oleh Allah..

4.     Bersedekah – harta yang kita ada ini adalah pinjaman dan harus lah dikongsi bersama, bersedekah, berzakat dan lain2..

5.     Berdoa di waktu sahur..iaitu sebelum subuh..


23 Tahun

Assalamualaikum..smoga kita sentiasa dirahmati dan dikasihi Allah insyaAllah..Alhamdulillah..sya diberi kesempatan,tenaga dan nyawa utk meneruskan post yang seterusnya..saya rasa post kali ini agak boring skit laa..huhuhu...sbb sye da xtao nak tulis ape..hehe..neway,slamat bertahjud..smoga pagi2 mcm ni diberi ilham nak kongsi serbe sedikitkan..

Maafkan aku klu post ni lembab skit..sbb bz ngan hal duniawi..nauzubillah..jgn lah kita sibukkan diri kita dengan hal2 duniawi..semuanya sementara sahaja..

Ok..baru2 ni telah berlangsung hari lahir seorang hamba Allah bernama Muhammad Fahmi bin Aziz yang ke-23..waaa..da 23 tahun..da besar..da dewasa..tp ape yang perlu kita banggakan??23 tahun hidup didunia ini,ape kita da buat??apa bakti kita untuk negara??apa bakti kita utk rakyat??yang penting sekali apa bakti kita utk Ibu bapa kita dan Islam??

Ya Allah!!!klu aku imbas kembali, muhasabah..mmg terlalu la sedikit bakti2 aku pada mereka semua..bagaikan hidup aku ni mmg x perlu ade pon takpe..kita x sedar tujuan kita..kenapa kita dihidupkan??kenapa kita dipilih utk menjadi khalifah didunia ni??kita tao semua tu tp kenapa kita x sedar??

Citer jiwang skit...

11/2 adalah hari lahir aku..slama lebih kurang 2 tahun lebih aku kenali Anis, merupakan 2 hari yang amat bermakna..apa daya pon Anis mmg nak sambut hari lahirku bersamaku..Bagaikan dia plak yang ternanti-nanti hari tersebut..happy and x sabar la tuurr..

Even 2 kali je kita sambut bersama tapi mmg bagaikan bnyk kenangan..Mmg dia xkan melepaskan peluang utk melihat ku pada tarikh tersebut..dengan hadiahnye..huhu..Pada aku, tiada hadiah pon xpe..sbb, Allah telah meminjamkan aku Anis utk hidupku didunia ni..itu da ckp buat aku sebenarnya..

Klu nak citer pasal hadiah plak, bkn stakat hari lahir aku je die bagi hadiah,x kira mase die bagi..paling terkejut adalah hadiah baju kemeja Durban,tafsir Al-Quran, cincin terukir Anis (tunang,>.<),dompet dan bnyk lgi la..Dompet yg die bg tu pun aku x gune lgi..sayang ..J..buat frame la nnti..huhu..

Aku harap pada 11/2/2013 adalah hari paling bahagia buat aku..aku harap hadiah yang diberikan oleh Anis adalah hadiah yang paling manis buat aku iaitu menerima aku semula utk menjadi imamnya..Ya Allah..hanya engkau yang tahu jawapan dihatinya dan hanya engkau sahaja yg tahu niat suci di hatiku..

Walaupun xdpt..aku tetap bersyukur pada pkl 11 mlm die mssg aku dengan doa yang dia iringi..alhamdulillah..moga dibuka hatinya utk menerima aku yang serba kekurangan ni..aku ni bkn baik pon, bkn ahli abid, jauh skali alim..so,mmg ssh la klu die nak terima aku..paham2 je laaa..aku tao, kesedaranku ini xkan dpt menampalkan dosa2 aku yang dulu..masyaAllah..hanya Allah sahaja yg tahu..

K, klu ade waktu dan ruang, aku post lagi la somthing2 yang x berguna dan sedikit berguna..haha..insyaAllah..wassalam..


K..This is epic..hadiah ni die kasi time form 1 kat SMKAP..ni pon die bagi sebab kitrang secrete admire dlu..hehe..


Cincin terukir namanya..die ingt cincin ni dah ilang..sbnarnya ada lagi..:)


Baju die kasi..korang caye ke klu kasi baju kat pasangan kita, xkan kekal hubungan kita??KURAFAT!!!


Terjemahan Al-Quran


Dompet ni aku x gune lgi..rase mcm nak wat frame je..tunjuk kat anak2 aku nnti..hehe..


Hebatkan hadiah2 die pernah kasi kat aku..even 2 kali je sambut birthday aku, aku dapt 5 hadiah..ade lgi sebenarnya tp ni je mampu aku tnjuk..

K, klu ade waktu dan ruang, aku post lagi la somthing2 yang x berguna dan sedikit berguna..haha..insyaAllah..wassalam..

Ustaz Kazim Ilias :”klu jodoh x kemana,adinda..idaman kanda..” ske plak aku dgr ustz kazim nyanyi lagu tu.. J












Friday, 8 February 2013

Adakah ini jawapan??


Adakah ini Jawapan??

Assalamualaikum...Alhamdulillah..bertemu lagi pembaca-pembaca blog saya dengan coretan sye ni..moga pembaca2 sekalaian sentiasa di Rahmati dan di Berkati hendaknya..ok lah..kite straight forward laa..nak cite hal agak ajaib la yang berlaku pada hari jumaat iaitu penghulu segala hari..


Aku x nafikan, setiap hari aku penuh dengan persoalan yang bermain difikiran sementara menunggu jawapan dari bakal isteriku ini..mmg la agak kritikal jgk laa masalah kitorang ni..die pon mcm nak xnak je trime aku, itu yg membuatkan aku sangat risau..aku sentiasa berdoa supaya terbuka hatinya utk menerimaku sebagai suaminya..insyaAllah..korang doa2 la kan ek..

Itulah persoalan yang bermain difikiran aku..adakah Allah bersamaku??adakah Allah mendengar doa2ku??adakah Allah akan memakbulkan doa hambanya yang penuh dengan sifat2 mazmumah ni..nauzubillah..k2..kite trus pada ciritenye lah..Once upon a time........

8 Febuary 2013 (Jumaat) – aku bersolat subuh di masjid As-Syarif berjemaah..Alhamdulillah, aku dipilih lgi skali olehNya pada hari yang penuh berkat ini..sebelum aku bertolak ke masjid, mmg aku dengar dentuman guruh, tp x delah kuat mane..macam guruh biase2 je..maksudnye guruh disubuh hari..biase dengarkan?? So,aku bertolak la naik motor kapcai aku tu trus ke masjid..vrooomm!!!..

Masjid tu xdela jauh mane,dekat 2km jgk..nak smpi dalam 5minit..tba2 sebelum smpi masjid da ujan renyai2..biasenye ujan renyai2 kat meru pada subuh hari ni,xkan melarat smpi lebat..tp kuasa Allah, xde sape tahu..aku pon bermonolog, “ujan sekejap je ni..xkan lebatnye la..”

Tiba di masjid, tengah azan..aku tunaikan solat sunat kabliah dan solat subuh berjemaah seperti biasa..alhamdulillah..selesai solat, aku berzikir bersama para jemaah..semasa doa, ujan pon turun dengan lebat secara tiba2..lpas doa, jemaah lain sume lari pg ke kenderaan masing2..xkire la nek moto ke keter ke..keter tu xkesah la..ni nek motor pon men redah jgk..mmg confirm2 kuyup laa smpi umah nnti..

Aku bermonolog lgi, “Ya Allah..RahmatMu turun Ya Allah..alhamdulillah..tp mcm ne aku nak balik??Mungkin ada hikmah disebalik RahmatMu ini..Sahaja aku beriktikaf di masjid kerana Allah Ta’ala”..Tao x iktikaf tu ape??student2 syariah sepertia bakal isteri sye mesti la tao..haa..nak tao tanye die laa..hehee..xpon korang google je..k..:)

So,aku pon duduk di depan 1 rak buku ni..aku tgk macam2 buku ade..rambang mata memilih..tbe2 tangan aku terdetik nak amik Tafsir Al-Azhar jilid 2 yang dikarang oleh Dr. Hamka..wow..hebat btol buku ni sbb orang yg mengarangnya pon hebat..buku tu mmg nmpak dah lame..dan jilidnye pon da x complete..Sebelum tu, korang tao x beza tafsir Al-Quran dengan terjemahan Al-Quran??beza tao..

Pada ape yang saya faham dan saya perolehi secara zahirnya, tafsir Al-Quran ni adalah penjelasan secara detail setiap ayat yang ada dalam Al-Quran..manakala, terjemahan Al-Quran ni adalah, hanya terjemahan dari bahasa Al-Quran(Arab) kepada bahasa yang kita fahami..X semua apa yang tertulis dalam Al-Quran kita faham dan perlu penjelasan supaya kita lebih mendekati Al-Quran..Sebab tu tafsir Al-Quran ade jilid2 die..aku tgk kat sane, jilid ke-9 pon ade..k2,kita sambung..

Aku bukak tafsir tersebut trus ke juzuk 3 Surah Al- Imran ayat ke 14-17..ayat tersebut menerangkan nikmat atau perhiasan manusia di dunia ini..masyaAllah..Perhisan manusia di dunia ini ade 6-Perempuan,anak lelaki,emas  dan perak, kuda tunggangan,haiwan ternakan dan padi dan tanaman..tetapi, wanita adalah hikmat Allah yang paling tggi dan akan bahagia di dunia..

Stiap perhaisan dunia tu ade peleraiannya..aku terfikir..adakah ini jawapan dariNya??sebelum ini, ibadah aku terasa runsing dengan menanggung penantian jawapan dari bakal isteriku..aku rase bru seminggu aku tanggung penantian tu..stiap kali aku berdoa,aku sering muhasabah diri aku,kadang hatiku terketuk “Ya Allah, apa yang aku sedang buat ni??adakah engkau memberkati amalan2 ku??..adakah niatku dah terpesong ya Allah??”

Aku trus membaca, dalam buku tu ade ade tertulis lebih kurang mcm ni,” Memang Allah telah menyenaraikan perhiasan didunia tetapi jangan kamu lupa akan tanggungjawabmu kerana perhiasan2 ini..sesungguhnya perhiasan diluar(dunia) adalah sedikit, walhal perhiasan didalam(syurga) adalah lebih banyak dari perhiasan diluar”

Aku terfikir, Astaghfirullah..adakah aku tidak tergolong dalam orang2 yang bersyukur??aku bagaikan tidak bersyukur dengan apa yang aku miliki..dengan apa yang aku perolehi..Jauhkan aku dari sifat tamak ya Allah..

Tersentuh aku dengan satu ayat ini..Telah ditanyakan kepada Rabiatul Adawiyah diamanakah tempatmu di sisi Allah?? Rabiatul Adawiyah menjawab,” Biarpon dimana tempatku, hanya Tuhan sahaja yang tahu, yang penting aku terus mendapat 1 perkara iaitu redha Allah”

Dan seterusnya aku membaca, Allah telah senaraikan 5 perkara yang harus ada untuk menyempurnakan iman :-
  1.  Sabar – Dalam menyempurnakan iman ini pelbagai dugaan yang harus di tempuh, dan KEMAHUAN DI SETIAP DOA KADANAG-KADANG TIDAK DIPERCEPATKAN MAKBUL OLEH ALLAH, dan kadang2 iman itu sendiri adalah ujian utk kita, klu kita jatuh, akan hancur lah iman kita..
  2. Jujur – dalam bahasa arabnya Siddiq yang bermaksud benar dan membenarkan..Stiap apa yang ada didalam pasti adalah sama diluar, seperti mana apa yang ada dalam hati kita, haruslah sama dengan percakapan kita..
  3. Bersedekah –harta yang kita ada ini adalah pinjaman dan harus lah dikongsi bersama, bersedekah, berzakat dan lain2..
  4.  Ke-4 ni aku lupa plak..
  5. Berdoa di waktu sahur..iaitu sebelum subuh..
Dari Bukhari dan Muslim, Rasulullah SAW bersabda “ Pada setia malam Allah akan turun(dekat) ke langit bumi sehingga pada sepertiga malam..dan Allah berkata,” Adakah dini hari yang berhajatkan sesuatu utk aku perkenankan, adakah dini hari berdoa utk aku makbulkan, adakah dini hari memohon maaf utk aku ampunkan”

Turun dalam hadis diatas bermaksud dekat,hampir dengan hambanya yang berdoa pada masa tu..

Aku sebak sangat..adakah Allah menjawab segala pertanyaan,persoalan dihatiku ini..bagaikan di jawabnya..aku menangis seorang..aku bagaikan x percaya, mmg ada hikmah nya di sebalik setiap apa yg aku buat di dunia ni..Allah maha melihat akan hamba2nya..masyaAllah..

Aku terus menangis, xmampu aku membaca..diriku yang penuh dengan dosa ini, penuh dengan maksiat,Allah menjawab apa yang terpendam dalam hatiku..sebak dihati ku x hilang lagi..smpi pukul 8,aku amek wudhuk dan solat dhuha..dan terus pulang kerumah..time aku blk tu, ujan turun lagi..sbb kan lapar dan nak wat kje rumah, aku redah je lah..nak harapkan adik aku,mmg x laa..haha..

Cerita ni xlah sehebat mana yang korang rasakan..tp klu korang hadapi, dan tentunya korang rasa bersyukur sangat2 kerana masih diperhatikan oleh Allah..jangan sesekali kita jatuh,give up dengan Allah..Allah sentiasa bersama kita..itu janji Allah..insyaAllah..teruskan perjuangan anda k..Takbir!!Allahuakhbar!!



















Tuesday, 5 February 2013

Advance Birthday Prasent


Kesalahan-kesalahan post sebelum ni
·        Tarikh aku dan Anis bersama pada 30/3/2010
·        Name Anis senget..sorry ek..

Advance Birthday Prasent
Assalamualaikum..Alhamdulillah dengan berkat Allah, sye diberi peluang utk trus memenuhkan blog ini.. :) ..Nikmat adalah sesuatu kurnian Allah yang dikurniakan kepada hambaNya..Nikmat ini datang dari pelbagai bentuk termasuklah udara(oksigen) yang setiap saat kita hela,tubuh badan yang sihat, dan rezeki yang melimpah ruah.


Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan bahawa Baginda bangun solat malam hingga kedua kaki baginda bengkak. Lalu isteri baginda iaitu Aisyah r.a bertanya, “Mengapa anda melakukan ini, padahal ALLAH telah mengampuni dosa anda yang dahulu mahupun yang akan datang?” Baginda SAW menjawab, “Tidak bolehkahkah jika aku menjadi hamba yang bersyukur?” (Al-Bukhari, no. 4837 dan Muslim, no. 2820).

Dalam firman Allah yang bermaksud “nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan” ayat ini diulang sebanyak 31 kali di dalam Surah Ar-Rahman ..MasyaAllah..Bersyukurlah dengan nikmat anda di dunia ini, sesungguhnya urusan dunia ini hanya sementara dan akhirat jualah kekal selamanya..

Alhamdulillah..aku bersyukur sgt..aku masih di beri peluang utk berkhidmat didunia sambil mengumpul aset di akhirat kelak..hampir 23 tahun aku diberi peluang ini..insyaAllah..doakanlah aku supaya aku tidak jatuh semula ke jalan kemungkaran,nauzubillah..

Rasa syukur aku ni,aku nak kongsi kat blog aku..tp..aku tao mmg xkan ade pon yg bace..sje2 je..menjelang hari lahirku yg akan tiba, abah mak,adik and kaklong da pon membelikan aku hadiah..ni kira mcm advance birthday prasent la ni..terime kasih abh mak,adik and kaklong..

                                      Thanx abah,mak,kaklong and faris

Tp sebenarnya bkn dunia atau hadiah stiap tahun tu yang aku kejarkan..korang tau x ade nikmat yang mmg xleh dibeli dgn wang??bila kita fikir2 balik,banyak kan??X semestinya dengan wang ringgit kita boleh beli nikmat bahagia..bahagia adalah satu keadaan dimana tiada duka yang berlaku..keadaan tersebut boleh berlaku dalam sesbuah keluarga bahkan dalam hati sesorang juga boleh menemui bahgia..

Bahagia di hati mmg susah nak cari..sbb ia perlu bermula dengan ikhlas..Islam berdiri diatas 3 perkara :-
  1.   Niat
  2.   Perbuatan
  3.  Lisan

Ketiga2 perkara ini perlu di buat dengan ikhlas dan dengan cara ini akan bertemu bahagia di hati kita insyaAllah..

HambaMu ya Allah yang aku sayang:-

Abah,Mak,kaklong and Faris





My future wife..inshaa Allah..
Anis Hamizah Binti Abd.Rahman (Zaujah..aamiin)

InsyaAllah..jika diberi kekuatan,dipanjangkan umur..aku akan kongsi lgi k..Assalamualaikum..





Monday, 4 February 2013

I love A


Bismillahirrahmanirahim...Assalamualaikum..

Dalam diri kita ada seketul daging yang diberi nama hati..Hati kita adalah pinjaman dan ia adalah totally milik Allah..Hati kita sering berubah dan sering diuji..MasyaAllah..perbagai perasaan telah dimasukkan dan juga dipinjamkan oleh Allah untuk dimasukkan kedalam hati ini..

Ia bagaikan pelbagai ramuan dimasukkan dalam 1 bekas dan dikacau hingga sebati..Tapi perasaan ni lain..die boleh berubah dengan cepat dan kadang2 sgt lambat..Aku sangat ingin kan ketenangan jiwa..Apa yang kita perlu ada utk menenangkan jiwa kita??

I love A...

i) I love ALLAH
         Firstly kite kene letak kan Allah sebagai motif dan sebab kita ada didunia ini..Lahirnya kita di dunia ini trus dpt jawatan iaitu sebagai kahlifah..Khalifah ialah pemimpin bagi orang yang beriman..berat tao tugas seorang khalifah ni..kita xleh je senang2 letak jawatan sebab jawatan ni xleh diwarisi atau pun dipindah randah..sama la macam iman..Iman tidak boleh diwarisi dari seorang ayah yang bertaqwa..adehh..mcm lirik raihan plak..
         So, kita kene tetapkan Allah adalah pertama bagi diri kita dan jika kita mencintai Allah automatic kita akan mencintai kekasihNya (Rasullullah SAW). Cara-cara utk mencintai Rasulullah adalah menghayati Sirahnya, beramal dengan sunahnya, berilmu dengan Hadithnya dan Al-Quran..Senang je kan..Tapi, kita kene tanya iman kita..adakah kita mampu buat atau pun tidak.. J

ii) I love AZIZ
         Aziz adalah salah satu nama Allah yang wajib kita beriman ke atasNya..Aziz bermaksud yang kuat, yang mulia dan kekasih..Aziz jugak name ayah saya yang saya sayangi dan hormati..Tanpa kasih sayang seorang ibubapa, siapa lah kita kat dunia ni..Ayah adalah seorang lelaki yang bertanggung jawab ke atas anak2 dan isterinya..Kita sebagai anak2 yang soleh dan solehah wajib menghormati dan mengahisi kedua ibubapa kita..
         Kalau kita sentuh pasal ayah, mesti kita teringat keluarga kita..betol x??mencintai seorang ayah dan ibu bermakna mencintai keluarga kita juga..jgn lah bermusuh-musuhan dalam keluarga kita sebab nescaya kita akan memerlukan pertolangan daripada mereka suatu hari nanti..So, saling bantu-membantu dan jangan lah mengungkit jika kita pernah menolong dan ikhlas kan hati dengan apa yang telah kita bantu..sebab sebaik2 bantuan adalah dalah Allah..bukan dari kita..bersyukurlah..Alhamdulillah..




iii) I love ANIS
         Anis adalah satu nama yang indah bagi aku..Indah bakan dari segi paras rupa tetapi maksud dan keperibadiannya..Aku mengenalinya sejak tingkatan 1 dan kami xde lah rapat sgt..di sebabkan kitorang ni di kanenkan..aku pon redha je laa..kitorang pon adalah salah satu pasangan yang maen secrete admire kat dalam kelas 1 Ibnu-Khaldun..Tp mmg time form 1 je yg kite rapat..form4 aku pindah skolah..Memang aku da x jmpe die daa..
         Dalam pertengahan sem 2 aku berada di Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan, tiba-tiba aku nmpk Anis nek bus..lpe aku nak bgtao..die mmg seorang yg tggi..aku dari jauh mmg nmpk die je laa..aku fikir dalam hati..mcm kenal je awek tu..bru la aku ingat..Dialah Anis Hamizah Bt Abdul Rahman kelas sama ngan aku time 1 Ibnu-Khaldun dlu..Mmg berputik kembali la kisah lama..
         Kita kawan je dlu smpai aku masuk UTHM sem 2..aku mintak kaple ngan Anis..30-3-2009..haaa..malam dalam pkl 9 lebih laa..mmg happy gler la..berbunga gile hati ini..Aku time tu mmg la gler2 skit..tp solat 5 waktu tetap menjadi pegangan..just aku sedikit lost laa..aku pon xtao kenape..
         Setiap kali cuti sem kita mmg akan jmpe..Happy..mmg Happy sgt..sejak dari tu aku mengambil kesempatan utk mengenali die..Tp..aku ni mmg problem..aku xtao kenape aku ade sifat selaki yang “kuat jeles”..aku tuduh die macam2..padahal Anis x buat pon bende tu semua..aku trus tuduh die macam2..Anis tetap bertahan..MasyaAllah..itulah salah satu keperibadian Anis yang aku xkan lupakan..
         Aku yang banyk buat salah ngan Anis..Aku CURANG..aku xsedar ape aku buat..mmg sah aku ni lelaki buaya darat..tp klu korang nak tao..Anis tetap maafkan aku..Anis tetap pelihara hubungan kami..bertapa kuat hambaMu ini ya Allah..tetap teguh dgn pendiriannya..tetap percaya dengan takdirMu..
         Dalam pada nak dekat hari lahirnya, pada malam itu aku terbangun dari tidur..ringan badan aku utk bangun dan solat tahjud..Sebelum ni bkn men berat lagi..klu bangun pon confirm tido balik punye..tp aku xtao kenape lah ringan sgt mlm tu..aku solat..tbe2 hatiku berdetik..mcm ade bende x kne je..ade suara,ade bisikan yang mengajak aku kembali lah kejalan Allah yang benar..kembalilah kepada cara Islam..dalam pda masa yang sama aku terfikir tntang masa depan aku..apa akan berlaku pada keluarga aku nnti..??dalam seminggu jgk aku fikir..
         Pada hari jadinya(10/4/2012) aku buat keputusan drastik utk tgglkan masalah kaple ni wat sementara waktu..aku x bgtao sbb ape aku tgglkan Anis..dgn kesempatan ni, mgkin aku dpt fokus dalam membentuk sasiah diri..insyaAllah..aku mengikuti beberapa kuliyah agama..aku slalu tgk ceramah youtube and bli buku hadis,sirah para anbia’ utk menguatkan lgi ilmu agama..dan dengan bantuan yg telah diberikan oleh Anis (menghadiahkan aku terjemahan Al-Quran) aku berjaya mengamalkannya..Alhamdulillah..
         Dalam pada masa itu,Anis tetap menungguku..aku terkadang bersyukur sgt dapat bidadari di smping ku..tp aku takot aku akan jatuh kembali..mmg kadang2 aku jatuh..ya Allah..ujian demi ujian datang kepadaku..tp dia tetap dgn pendirian nya utk terus menungguku..Alhamdulillah ya Allah..aku bersyukur jika dia adalah Isteriku,dia adalah pemangkin utk trus aku memegang jawatanku sebagai khalifah, pendamping ku di syurgaMu, ibu kepada anak2 ku, makmumku, dan penasihatku..
        

a) Doa aku dan dia

         Pada masa yang sama kau menolak Anis, Anis tetap dalam doaku..stiap kali solat fardhu dan sunat aku berdoa “YA ALLAH..SESUNGGUHNYA ENGKAU YANG MAHA MENGETAHUI DAN MAHA BERKUASA YA ALLAH, KURNIAKANLAH AKU ISTERI YANG SOLEHAH IAITU ANIS HAMIZAH BINTI ABD.RAHAMAN,BUKAKANLAH PINTU HATIKU DAN HATINYA SUPAYA KAMI BERGELAR SUAMI ISTERI..DAN SUPAYA DIA DAPAT MENDIDIK ANAK2KU, SUPAYA MEMBERI KEKUATAN KEPADAKU UTK TERUS BERJUANG KEJALANMU DAN BERSAMANYA DI SYURGA KELAK YA ALLAH..

b)Solat istikharah
·        Semasa kaple – Anis mntak aku solat istikharah agar di beri hint adakah mmg kita di takdirkan bersama..dan aku buat..dan satu hari aku bermimpi aku berada di sebuah masjid..ade ramai org..dan aku toleh ke arah bahagian perempuan..terbuka luas tirai dan ada sekelompok wanita disana..ditengah aku ternampk dia..Anis Hamizah bt Abdul Rahman..die berpakaian tudung labuh berwarna putih..dibahgian lelaki aku bersalaman dengan seseorang..mungkin pada masa itu adalah hari yg dinantikan oleh pasangan yg akan bergelar suami isteri..
·        Semasa Perubahan(x kaple) – mmg aku x fikir pasal sesiapa pon..pada masa tu aku buat istikharah atas kehendak aku sendiri..alhamdulillah..dan aku telah bermimpi,aku berada disebuah rumah,yang mempunyai sebuah keluarga..semua ada pada masa tu..ade seorang perempuan selalu tersenyum kepadaku..tp aku lupa..siapa dia..mgkin sbb aku x fikirkan sesiapa pada masa itu,mmbuatkan aku lupa..tetapi yang aku ingat, En.Abdul Rahman memanggilku dgn nama ‘menantu’..sgt jelas..aku terkejut..setelah aku sedar..selepas solat subuh,aku berfikir sejenak..mmg Anis adalah makmumku..insyaAllah..
·        Masih dalam perubahan(mencari cintanya) – aku istikharah dan aku bermimpi aku bersamanya dirumah dan dia mendukung seorang bayi..Anis slalu senyum kepadaku dan selepas itu kami menaiki kereta dan aku pun tersedar..apa makna semua itu??

Ada juga aku bermimpi tapi aku tidak solat sunat istikharah,aku bersamanya di taman membuai seorang budak kecik bersama-sama..sambil gelak ketawa..kami happy sgt masa tu..mimpi apakah itu..??

         Sepanjang aku mengenali dia selama 5 tahun ini, mimpi aku hanya ada Abus selain mimpi aku berjmpa ibuku..hanya Anis sahaja perempuan yang muncul dan aku kenal di dalam mimpiku..kenapa yea??kadang2 aku sedih mengenangkan Anis..tabahnya Anis menempuhi ujian ini seorang diri..aku ingin tampil bersamanya pada suatu hari nanti sebagai Imamnya..aamiin ya Allah..

Menunggu Jawapan
        
         Aku bnyak buat silap dengan nya..aku rasa mmg aku x layak..tetapi..Anis adalah takdirku..Aku dapat rasa semua ini..Kali terakhir aku call Anis,aku mohon dipertimbangkan utk aku hadir kepadanya sebagai seorang suami..bkn lagi teman..tetapi suami yang sah..insyaAllah..tetapi,mgkin dosa aku yang terlalu bnyk dan salah aku pada Anis, membuatkan dia tawar hati pada aku..
         Aku memohon agar menerima aku yang baru, dan aku sudah berubah dan masih dalam perubahan..aku mohon agar dipertimbangkan utk buat kali yang pertama utk aku yang pertama(baru). Aku mempunyai matlamat jika diperisterikan Anis..insyaAllah..aku akan berusaha utk memupuk semangat cintakan Allah,Rasulullah dan Islam dalam sesebuah keluarga nanti..
         Aku x putus berdoa dan aku akan terus mencuba..mungkin mengalir semangatnya dahulu padaku..mungkin jgk, Allah telah memberi jawpan pada doaku(istikharah)..Aku berharap sangat, Anis Hamizah bt Abdul Rahman memberi jawapan yang positif dan aku berjanji dengan nama Allah,akan aku berkongsi segalanya(ilmu,harta,perasaan,susah dan senang) bersama2 insyaAllah..

                                                            Anis Hamizah Bt Abd. Rahman

                                               Muhammad Fahmi B. Aziz

InsyaAllah..ada sambungan..:)

p/s:maaf lah..aku xpnh buat bende2 mcm ni..bak kate member aku,”ini poyooooo!!”..tp perasaan aku xkan berubah utk kali ini..kerana tiada ruang lagi di hatiku..